Eurovent energieclassificatie RS4/C/001-2019


Energieclassificatie Eurovent RS4/C/001-2019

Met ingang van 1 januari 2019 heeft Eurovent een nieuwe energieclassificatie gelanceerd, de standaard RS4/C/001-2019. Dankzij deze nieuwe standaard is het mogelijk geworden om luchtfilters onderling te vergelijken qua energieverbruik, gebaseerd op ISO16890.Voor het berekenen van het energieverbruik op jaarbasis wordt gebruik gemaakt van de volgende formule:      


W = jaarlijks energieverbruik (kWh) Qv = luchtstroom (m³/s) Δp = gemiddelde drukval (Pa) T = bedrijfsduur op jaarbasis (uren)  η = ventilatorrendement (%)

Binnen deze formule hanteert Eurovent een aantal constanten:
De luchtstroom is standaard 3400 m3/u, het aantal bedrijfsuren is standaard 6000 uur en het ventilatorrendement is vastgesteld op 50%. De enige variabele is de gemiddelde drukval.

De gemiddelde drukval is het gemiddelde van de aanvangsdruk en de drukval van een filter bij een vastgestelde stofbelasting met ISO teststof. Hoe hoog de stofbelasting dient te zijn is afhankelijk van de filtergroep waar het filter bij ingedeeld is;

 

 

De uitkomst van de formule bepaalt hoe energiezuinig een filter is. Hoe lager het aantal kWh, des te lager het energieverbruik en derhalve des te lager de energiekosten en de CO2 uitstoot voor het opwekken van de benodigde energie.

Afhankelijk van het berekende energieverbruik op jaarbasis kent Eurovent energielabels toe aan Eurovent gecertificeerde filters die getest zijn bij een luchtstroom van 3400 m3/u conform de eisen van RS4/C/001-2019.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief ontvangen?