Blog filtercollege: van inventarisatie tot installatie

IFB Filtertechniek biedt een heel breed assortiment aan luchtfilters. Het zijn zo veel verschillende soorten en maten filters dat u wel zult denken: waarom zijn het er zoveel? Hoe selecteer ik het  juiste filter? En hoe worden filters eigenlijk juist geïnstalleerd? 


Kennissessie over filters

Zoals u wellicht weet, ben ik zelf werkzaam bij IFB Filtertechniek sinds september 2020. Ik moest natuurlijk álles leren over luchtfilters en wat er mee van doen is. Daarvoor ben ik intern opgeleid door middel van kennissessies. In deze kennissessies komt alles aan bod van wat ik hierboven benoem. In de blog van mijn collega Regillio van Buuren heeft u kunnen lezen hoe het juiste luchtfilter wordt geselecteerd volgens de ‘richtlijn filterselectie 4/23’. Ik kan u nu inmiddels zelfs meer vertellen over het installeren van de filters in praktijk.


Het installeren van een filter

Als monteur moet u namelijk op een aantal belangrijke zaken letten tijdens het vervangen van filters. Luchtfilters dienen natuurlijk op de juiste manier geplaatst te worden om een juiste werking te garanderen. De belangrijkste zaken overzichtelijk op een rij:

·         Voordat er überhaupt filters geïnstalleerd kunnen worden is het noodzaak om de juiste gegevens te noteren tijdens een filterinventarisatie. Bij de filteropname of -inventarisatie moet er op een aantal punten gelet worden. Eerst kijkt u welk type filter het betreft en van welk materiaal het filter is gemaakt. Glasvezel of synthetisch medium, kartonnen kader of metalen kader?

·         Inventariseer de maatvoering. Wat is bijvoorbeeld de maximale zakkenlengte voor in de luchtbehandelingskast? Wij bieden hiervoor een heel handig inventarisatieformulier, welke u kunt downloaden op onze website.

·         Hierna is het tijd voor de filterwisseling waarbij u begint met het uitschakelen van de werkschakelaar om veilig te kunnen werken. Het filter moet vervolgens op de juiste manier verwisseld worden. Hierbij wordt het oude filter verwijderd, de luchtbehandelingskast gereinigd en het nieuwe filter geplaatst.

·         Na het plaatsen checkt u of de filterzakken verticaal staan, of de filterklemmen goed vast zitten en of alle filters op de juiste volgorde geplaatst zijn indien er meerdere achter elkaar staan.

·         Tot slot adviseer ik alle monteurs om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen gedurende het hele proces voor de eigen veiligheid en gezondheid.


WhatsApp voor monteurs

Ik heb inmiddels ook geregeld in praktijk filters geïnventariseerd. Erg leerzaam! Ik heb gemerkt dat het dan voorkomt dat u gelijk antwoord en advies nodig heeft op een vraag. U kunt ons dan een foto appen van bijvoorbeeld de luchtbehandelingskast en de filters en gelijk uw vraag stellen. Op werkdagen krijgt u tijdens kantoor uren direct reactie. 

Filtercollege voor monteurs

Ik kan me voorstellen dat u ook interesse heeft in een kennissessie, waarvan ikzelf veel heb geleerd. Daarom verzorgen wij voor onze relaties filtercolleges op locatie, bij ons op kantoor of gewoon virtueel. Alle zaken rondom fijnstof, luchtkwaliteit, luchtfilters en de installatie van filters worden hierin behandeld. We verzorgen deze ook op maat, helemaal naar uw wens.

Laat u het mij weten als we hierin iets kunnen betekenen? U kunt ons bereiken op 📞 (0181) 31 11 87  of info@ifb-filtertechniek.nl

 

 

Heeft u een vraag?